29. august 2012

Mord?

002

Jeg håpet at ingen kom inn på badet da jeg vasket siste strikkeplagg. Redselen for å bli buret inne for å skjule sporene etter en veldig blodig affære i vasken var stor. Det rant og rant, og det var rødlilla overalt.

Memo til meg selv; ikke bli morder. Så dårlig som du skjuler spor, så er det ingen karrierevei. Ikke hadde jeg låst døra engang, så frøkna på snart tre kom og var overbegeistret over rødrosa vann. Sånn burde vi ha hver dag, mente hun.

De skarpe leserne vil se at det er vask av nystrikket plagg i vasken. Håndfargede garn som MadelineTosh sock har gjerne litt  (litt?) overskuddsfarge fra fargingen, og jeg anbefaler å skjule alle spor... eh... vaske beviset... eh....

Altså; det kan være lurt å vaske feks disse plaggene før du tar dem i bruk, eller gir dem bort. Vel er lilla en superfin farge, men ikke like superfin på alle andre plagg i ullvasken. Jeg har fått et bra tips om å ha en spiseskje eddik (sånn husholdningseddik som står i bakehylla/dressinghylla på butikken) i vaskevannet så fargen binder seg, og så skylle til plagget ikke lenger slipper farge. Som sagt, så gjort.


006

Ferdig tørket og vasket. Og ennå like fin lillafarge.

Dyp lilla minner meg alltid om kaliumpermanganat, (KMnO4) som jeg alltid syntes var så kul i fargen. Yay for forsøk med Kaliumpermanganat!

En smule skadd av alle kjemitimene, kanskje. (pun intended)

Eksemplagede er andre som har hatt nærkontakt med stoffet, siden det brukes til desinfiserende bad ved hissig eksem, og jeg syntes alltid det var så facinerende med flasken på apoteket med kaliumpermanganat som skulle fortynnes - til fargen på badet hadde samme farge som okseblod. Referanser er kulturelt betinget, men okseblod? Hvem av oss kan forskjellen på okseblod og annet blod? Etiketten er endret til saftfarge i våre dager, så jeg gjetter på at flere enn meg stusset på referansen. 


Avsporing til side; barselgave produsert! 
En enkel liten tunikakjole i Madelinetosh tosh sock, siden jeg ville ha en enkel design for det vakre fargespillet i garnet. Garn med litt fargespill blir ekstra fint i rillestrikk og perlestrikk, siden rillene gir det litt mer brudd i fargene, så denne tunikasaken med perlestrikk nede og rillestrikk på ermene var perfekt.


011 
Strengt tatt er det en veldig enkel kjole, med ingen fellinger til ermehull, men rillestrikken gir et synsbedrag på at ermene er svinget inn. Supersøt! Finnes til babyer og til større barn, og jeg har strikket den i babymønsteret, og med tynnere garn enn beregnet. Jeg gjetter på at den kan brukes som kjole fra starten (sånn 3-4 mnd) og som vest ved ettårsalder.

025

En tilfeldig forbipasserende røsket kjolen av dukka og insisterte på at den passet til henne. Hun er forsåvidt vant med at det meste ER til henne, så empirien er på hennes side. Altså kan vi konkludere med at den passer som kjole til en baby, en vest til en ettåring, og som trang bertetopp til en snarttreåring. For en lang brukstid!

Faktaboksen;
Like sleeves for babies, strikket på pinne 2,5 og med 75 gram madelinetosh sock i fargen Dahlia. Strikket i ett stykke frem til ermene, for jeg synes det er vissvass å sy sammen noe som man strengt tatt kan strikke rundt. Har du et hespe med fint sokkegarn du synes er for galt å gjemme i skoa, hva med liten kjole eller vest? Funker finfint.

27. august 2012

Lykkelig slutt

069

Ja, det var nok garn.

Rettere sagt, det var nok tråd dersom jeg hadde fulgt mønsteret i forhold til lengden, men jeg ville ha tre centimeter ekstra på bolen, siden ribbestrikk har en tendens til å dra seg oppover i bruk, siden det sitter så tett inntil.

Da var det altså ikke nok garn. Det var akkurat nok til at jeg ble ferdig med selve vesten, og kragen og knappestolpen derfor fikk en liten fargepiff. Og da ble den nesten enda tøffere. Fornøyd!

280 meter (=50 gram)  med Malsens nye silkeull holdt til en liten vest i str 6 mnd. Om du følger mønsteret, altså. Garnet kom som en liten smaksprøve med i pakken da jeg bestilte gult garn der før sommeren, og nå er det altså testen som ble brukt opp først.

Takk, Malsen! Godt garn. Silkeull kan være så mangt, siden silke kommer både som blank silke og gir skinn i garnet, og som råsilke som er matt i fargen, og ikke like glatt. Dette garnet er på råsilkesiden av skalaen, mykt og godt, men matt i fargen.

077

Mønsteret er Byssanlull, en liten vest designet av Tora Frøseth. Hun er god på å skrive oppskrifter og har gode detaljer, synes jeg. Ribbemønsteret er 1 rett, 2 vrang, og det gjør at rettmasken står litt mer frem enn vanlig vrangbord. fin detalj.

Kragen ble i en liten rest med New Zealand lammeuld, og joda, svart er kult til babyer.

Ribbestrikk er alltid vanskelig å måle strikkefasthet på, men jeg gjetter på at jeg har truffet 6 mndsstørrelsen greit. Både seksmånedersstørrelsen til store babyer og små babyer. Sånn sett er ribbestrikk fint.
(Og jeg har faktisk presentert  den på bloggen før, men i glattstrikket versjon. )

Altså ble det en lykkelig slutt, og vesten kan ri syngende inn i solnedgangen.

-The end-

26. august 2012

Kaldsvette og høy puls

035

You gotta have faith, fath, faith!

Det er kaldt på verandaen, men kaldsvetten siler.Seks omganger igjen, og tråden svinner for hver maske som strikkes opp. Kan det holde hele veien?

Fem omganger igjen, 1 rett, 2 vrang, 1 rett ,2 vrang... vinden tar tak i garnstumpen og vifter den i vinden, så lite er igjen av nøstet at tråden danser i vindpustet.

Pusten sitter fast i brystet, og venter på at strikkeren får tid til å slippe den ut, dypt inne i stirringen på trådstumpen og de stadig minkende maskene. Fire omganger igjen.

Tre omganger igjen, og høyere makter takkes intenst for at dette er raglan, så det minsker åtte masker på omgangen.

To omganger igjen. Please, please, please la det være nok!

En ynkelig omgang til. Bare en pitteliten omgang. Pliiiiiiis!

To be continued.

24. august 2012

Jeg liker søkeord

011

Mens vi venter på at neste prosjekt skal tas bilder av og blogges, så kan jeg pauseunderholde litt med søkeord som fører treff til bloggen her. Av de over femhundretusen treff er det firehundreognittiåttetusensekshundreogtretti treff som har med strikking å gjøre, og så gjetter jeg på at noen har fått seg en skuffelse eller en overraskelse. Har du blogspotblogg, så er det en festlig statistikk over trafikkilder og søkeord, mye underholdende der :) For de statistikkinteresserte er det enda mer statistikk koblet til google analytics (logg inn med samme brukernavn/passord  som blogspot)

Et lite utvalg fra sist uke følger:

-Er ugler virkelig smarte? 
 (ingen ide. Jeg sover når de er våkne, så vi har aldri ført noen samtale. Gjetter på at uglevotter ikke var det du var ute etter.)

-Hvor mye kan en tiur veie? 

Wikipedia kan hjelpe deg! 4-4,5 kg anslår artikkelen der. 


Hva heter legoninjaene? 
(det kan jeg faktisk hjelpe deg med! Cole, Zane, Jay, Kai. Hva man lærer av å ha en seksåring i hus) 


Bizarre julebroderier
Disser du min hjemmesydde julekalender, eller? 


Hvor mange masker til herretruse? 
Lite hjelp å hente her, men kløfritt garn anbefales. 


Strikkeguru
-YESSSS! Takk! Og veldig fornøyd med å få treff på den. 

Familien Sørensen burde flytte
-Kanskje familien Sørensen googlet på hvor de burde flyttet til? 


Dorthe Skappel tær
-fra sist uke. Pen dame, men jeg har ikke tenkt over at det var noe spesielt med tærne hennes.

Håper det var oppklarende for de som lurte, for det var det tydeligvis noen som gjorde. Noe du lurte på ?








20. august 2012

Iiiik! Et monster!

048

En lite dekkende overskrift, siden det ikke burde komme som noen overraskelse når bloggen faktisk HETER Monstermønster at det dukker opp et monster eller to med ujevne mellomrom. Du er herved advart.

Av og til har jeg så innmari lyst til å få blogget det jeg har strikket for å rope ut til hele verden- Ble den ikke fiiiiin! Husstandens medlemmer er vant til vifting med strikkeplagg i øyehøyde og forventningsfulle glis og bedende blikk om kommentarer fra strikkersken, og jeg er glad jeg har blogg å kunne skryte på, sånn at jeg slipper bli hun der pussige som hopper på tilfeldige turgåere og tvinger dem til å komplimentere strikketøyet hennes. Ikke at jeg har møtt sånne damer, men jeg har anlegg for å bli en. Litt oppmerksomhetsglad?

Altså; proudly presenting; frøknas nye vinterkjole! Siden vi har ekte sommertemperaturer nå, så blånekter modellen stille opp på bilder, så da får nærmeste naust stille opp som bakgrunn. Og når det endelig ble kjølig nok til å ta på kjolen og svi av litt blitz, så sovnet modellen. Utslitt etter barnehagedag og venninnebesøk.
Altså; litt tristere bilder denne gangen, men vi kommer sterkere tilbake.


045

Lomma er et monster, og nei, dette er ikke min ide (jeg tror nemlig ikke jeg kan hekle), den er fra den utrolig stilige siden til Ruttu-nuttu, en finsk blogger. Anbefales på det varmeste! Hun har lagt ut oppskriften på en heklejakke med monsterlomme, på finsk riktignok, men en annen finsk blogg har fått lov til å legge ut engelsk oversetting, og da blir det mye lettere for oss som ikke snakker flytende finsk. Ravelry-link til Mököö (finsk for monster) finner du her.

Og siden jeg er svak for dingleøyne, så ble det påsydde øyne istedet for heklede.Ørti øyne ble kjøpt inn for  noen år siden da jeg kom over et kupp i en hobbybutikk. Spør heller hva hobbylageret mitt IKKE inneholder, det tror jeg er raskere enn å fortelle om hva som ligger gjemt i skuffer og skap.

046

Og knappene er rosa, for det var det som passet best til det gule og lilla (jo, det er en dyplilla kjole, lilla er bare så styr å ta bilde av)

Kjolen er Nova, en kjole som frøkna har brukt mye i forrige størrelse. Nå er den i knappeste laget, så jeg ville ha en ny til henne, og som sist strikket jeg den i tynnere garn enn oppskrifta er beregnet for. Altså brukte jeg maskeantallet til str 8 år og lengdene til str 4 år. Funket finfint! Under er kjolen fra sist gang i striper, denne gangen var det fristende med en ensfarget sak med kun komplimentærkontraster på halsen og lomma.

Nova er et gratismønster på engelsk og på dansk, og har god passform. Ermene er muligens litt smale, så neste størrelse kommer jeg muligens til å legge opp litt flere masker i starten av ermet og heller øke litt saktere. I ensfarget og tynnere garn tar den litt tid å strikke enn i striper, men moro med litt forandring. tynnere garn burde jeg spredt fellingene litt mer oppover kjolen siden strikkefastheten i høyden blir mindre, men pytt!

Til str 4 år brukte jeg pinne 2,5 og 155 g Malabrigo sock i fargen Violeta Africana, en dyp lillafarge med litt fargespill i. Kantene i gul Dale Babyull. Og maskeantallet til str 8 år og lengden til 4 år.

041

Og en reprise på forrige kjole, halvannetåringen i grafisk look!

19. august 2012

Har jeg vunnet?

005

Trenger du en vitamininnsprøytning - arranger en gi-bort! Jeg føler meg som vinneren her, med 284 utrolig hyggelige kommentarer. Og nå har jeg masse nye blogger jeg kan besøke, og masse inspirasjon å hente.

TAKK! I mengder!

Og så til vinnerne:

som vanlig når jeg arrangerer gi-bort, så klarer jeg ikke holde meg til en premie, så det ble flere vinnere. Jeg ble litt revet med når jeg skulle trekke, så jeg gjetter på at nettbokhandelen gnir seg i henda nå pga flere solgte bøker enn planlagt. Men det er det man har feriepenger til?

- Felisi får bok i posten!

- Nielsdottir får bok i posten!

- Ut på tur, aldri sur får bok i posten!

Adresse er lurt om du skal ha bok i posten, så vinnerne; send en mail med navn og adresse til meretemonster@ gmail.com.

Ha en super søndagskveld!

14. august 2012

Gurimalla for et stort tall!

Monstermønster i utvalg

En halv million er et stort tall. Såpass stort at jeg holder pusten litt.

En halv million treff på en blogg som handler om strikking som går bra, strikking som går mindre bra, ullklær til barn og mor, (ulklær til mann får være unevnt, siden han sjeldent vil ha, hrmf), og fargevalg og små monstre og generell pynting av strikkaklær, og mye tull og fjas og en gang i blant supernerding med knappeskatter og strikkepinner og garnfråtsing, og to sjarmerende modeller som jommen ikke er så små lenger.

En blogg om det jeg pusler med på fritida, rett og slett. Og det har resultert i over en halv million treff.

Det er jommen ikke verst. Rett og slett moro er det.

Så TAKK til akkurat deg som er innom. Det at du stikker innom, gjør at jeg fortsetter å blogge, strikke og fotografere. Og fjase videre. (Skulle noen forresten ha bruk for humoristiske strikkeartikler til et magasin, gi gjerne lyd, det hadde vært moro å få litt frilandsjobbing ut av bloggen!)

028

Jeg har pønsket og pønsket på hva jeg ville markere den halve millionen med, og såklart må det deles med leserne mine. Uten dere, ingen blogg!

Altså har jeg kjøpt to eksemplarer av ei bok jeg har venta på siden februar, Ann Budds Top down sweaters. Genial bok om gensere fra toppen og ned, i størrelser fra toddler (ca to år) til ekstra stor herrestørrelse. Og i fem forskjellige strikkefastheter, sånn at du kan finne et garn du har lyst på, og så har du uansett en oppskrift som passer til garnet ditt. Jeg har de to andre bøkene i serien, og de har jeg brukt mye.

029

Hun tar for seg fire forskjellige gensertyper, sånn at det er et stort utvalg, og hver type har noen eksempelgensere av kjente designere som viser hvordan du kan variere. Ganske enkelt en genial genserbok!
Niks jeg er ikke sponset (jeg jobber med saken :)), jeg er bare glad i bøkene.

Legg igjen lyd i kommentarfeltet, så er du med i trekningen om bøker! Jeg trekker på søndag kveld (travel uke før den tid), og jeg har en mistanke om at det sikkert vanker ekstrapremier, for jeg pleier bli grepet av gi-bort-gleden.

(Jeg har sånn facebookknapp og følgeliste, men foretrekker at du legger deg til der fordi du har lyst, ikke fordi jeg har gi-bort. )

Altså; en kommentar = ett lodd.

Og igjen, det er jeg som skal takke! En halv million. Gurimalla.

Edit: pga utrolig mange kommentarer; så kommer kommentarfeltet i to bolker! Hoho! Så kommentaren din blir med, jeg lover.

12. august 2012

Fyttikatta!

005


Alt har sin sjarm, men akkurat her skal man lete en stund etter sjarmen.
ÅrgangsSisu mikset med litt ferskere Sisu i et håp om å strikke opp Sisurestene, og i et anfall av "brede striper er kjekt å teste om blir fint" så ble det digre striper. Mission failed på om det ble fint.

Det hadde blir fint om jeg hadde fortsatt med bare grått etter svartsladden midt på, men å rekke opp til dit? Næsj!


003
Det hadde vært morsomt å gi dem bort pent innpakket og se åpningen av pakken og famlingen etter noe positivt å si i takk.

-Åh! De var ..... eh... ... eh... VARME!

- Oi! De var .... eh... STRIPETE!

- Min favoritt er : de var ... eh... fine? (Sånn at du hører spørsmålstegnet henge i lufta)

Men nei, disse blir boende i sokkekurven her hjemme.
Karmaen min kan umulig ha godt av å skremme noen med strikkesokker.

10. august 2012

Er det min vott?

005

Pent, personlig, praktisk og pedagogisk.

Hvor pedagogisk det er å ha forbokstaven sin brodert på vottene sine skal være uvisst, men det letter i det minste jobben til de som skal rydde votter i barnehagen når alle kommer inn samtidig. Sjansen for at de havner i kurven til en som heter noe på A øker betraktelig. Og praktisk for oss, så har storebror og lillesøster samme initialer, noe jeg priser meg lykkelig for i disse navnemerkingstider.

En søt, personlig gave blir det. (Håper unge E synes det og)

Kjedesting er fine saker. Anbefales på det varmeste til pynt på votter!

Vottene er strikket på øyemål og etter eget hode, et par til en seksåringssønnen og et par til en toåring.

Øyemålet gav en tommel til seksåringsvotten som har danseplass og mulighet for utleie, men trange tomler er verre. Brukte Nøstebarns tretrådsgarn i farge 53 (god blåfarge) og litt garnrester til pynt.

8. august 2012

Den kuleste kakepynten

002

Jeg har ingen matblogg (stort sett fordi jeg svir ting eller lager rå brød, urk), men et utdrag fra vår lille seksårsfeiring idag hører med. Jepp, vi har skolegutt om en ukes tid. Hvor ble tiden av?

Kakepynten ble testet ut på dagens kake (hovedkaka blir i helgen når det er barneselskap, greit å ha testet ideen før det skal pyntes i stor stil) og den Legofrelste var meget fornøyd med Legosjokolademennene. Lillesøsteren og, for det ble mye smaking under støpeprosessen...

Man tager en isbitform i silikon, sjokolade av ønsket sort (melkesjokolade her) og varmer opp sjokoladen i vannbad. Heller over i isbitformen og setter til kjøling. Vi heiv de i frysen, siden de skulle brukes en halvtime-time senere.



009

Så tar man bilde i FULL FART fordi man gjorde sjakktrekket med å legge kalde sjokolademenner på nystekt kake.

Godt!

Legoformer kjøpte jeg i Legoland og supplerte med noen fake på Ebay i etterkant, så nå har vi både klosser og menner i fleng. Moro, moro!

7. august 2012

C'est la vie

019

Kjære Gul.

Vi har vært mye sammen i det siste, og jeg har pratet mye om deg til andre.

Men...
Det er ikke deg det er noe galt med, det er meg.
Store planer om striper i gult og grått ender nederst i kurven gang på gang, tross nye og kule måter å strikke ermer på. 

Ikke gråt, Gul, det skal bli oss to, men ikke som stripegenser.

Sånn er livet. C'est la vie.

M

5. august 2012

Bare EN sjanse

IMG_8314

Du får ta ETT bilde av meg i den derre gensergreia. ETT!

Og jeg velger mine kamper. Skal han stille opp på strikkebilder, skal det være frivillig, så når han sier ETT så blir det ETT. Ellers blir det ingen, hverken nå eller siden.

Men med bare en sjanse til å få det bra, så satser man på at man havner i selskap med Hot Club de Norvège sitt bidrag på Tanta til Beate, det satt på første tagning. Beatles sin versjon av Twist and shout er også førstetagning, så jeg er i godt selskap.

Eller muligens ikke - Sputnik tar alle albumene på første forsøk.

Unge sørgmodige poserer altså i Gathering Stripes, nest siste feriestrikketøyet som blogges i sommer. Jeg har ikke hatt lang ferie, men som de fleste vet, været i sommer osv. Det var det strikketøyet jeg startet ferien med, men siden det ble sendt i posten i bursdagsgave, så var det greit å vente litt til mottaker hadde hatt bursdag. Gratulerer med dagen, frøken A!

IMG_8389

Det meste av Veera Välimäki sine design går som en farsott i strikkebloggverdenen for tiden, hun har mye fint til barn og voksen. Gathering Stripes ingen unntak, sjekk hvor mange stripegensere som i høst har striper som starter et stykke fra kanten, og ikke går helt opp til skuldrene.

Denne er strikket i Drops Alpakka, siden jeg så at mange andre hadde valgt akkurat det. Sånn i ettertid tror jeg at jeg kanskje skulle valgt et ullgarn, siden den oversizehalsen blir enda mer slapp i alpakka. Og håndvaskgenser kan man diskutere er så innmari lurt til den aldersgruppa, men min vaskemaskin er dritsnill med håndvaskplagg på ullprogrammet (ikke noe mer fancy enn Elektrolux), så jeg går ut fra at andre og kan ha sånne vaskemaskiner.


IMG_8399

Lilla polkadotter fra da jeg gikk amok og kjøpte søtti polkadottknapper på Ebay for en slikk og ingenting om du sammenligner med å kjøpe her i Norge. Sånn bortsett fra at du da sitter igjen med 67 polkadottknapper i ymse farger.

Halsen skal egentlig strikkes i samme farge som bolen, men den ble finere i lilla, syntes jeg. Fin lillafarge!

IMG_8398

Og så liker jeg de små hemmelighetene i genseren, nemlig belegget i en annen farge. Finfin detalj!

Like kreativ som duBedåre som broderte instrukser på innsiden var jeg ikke, og siden jeg satser på at den kan arves til lillebroren til mottaker om et års tid, så ble det ikke noe navn på innsiden.


Faktaboksen:
Gathering Stripes, strikket med Drops Alpakka på pinne 3 og str 10 år i maskeantall. Kombinasjonen av pinne 3 og str 10 år gav 8årsstørrelsen for meg. 3,2 nøste med grått og 1,6 nøste med lilla,altså en lettvekter. Godt skrevet mønster, greit å forstå.

Skal du strikke den, sjekk litt ermene, siden jeg synes de muligens er litt smale. Og lengden på ermene følte jeg var muligens litt i overkant?